Gezelligheid verzekerd!

We zijn trots op de tradities uit de streek en willen ze dan ook graag samen met u delen. Geniet met ons mee tijdens een van deze feestelijke evenementen! Bloemencorso’s, vissersfeest, licht-en geluidshows, scheepvaartfeesten,… Naar gelang de seizoenen is de rijke geschiedenis van Agde terug te vinden in de traditionele volksfeesten.

Heel de zomer door worden er steekspelen georganiseerd

De steekspelen op rivier de Hérault, aan de voet van de kathedraal Saint-Etienne, vormen een van de meest kenmerkende lokale evenementen van Agde. Het is ongetwijfeld een van de oudste volkstradities die nog steeds even populair is in de harten van de inwoners. Agde begon als een van de eerste steden uit de Languedoc met dit type feest, waarbij sport en spel, spanning en gezelligheid centraal staan.

Het principe is eenvoudig: de in wit geklede steekspelers trotseren elkaar met een lans vanaf twee boten, een rode en een blauwe. De steekspeler die zijn tegenstander  als eerste in het water weet te laten vallen wint. Na deze afvalronde komt de revanche. De spanning stijgt bij elke lanssteek tot aan het applaus voor de winnaar.

Wist u dat ?

De traditie van steekspelen bestaat hier al sinds de Oudheid : de Grieken hebben deze waterspelen uitgevonden.

Het Fête des Pêcheurs van vroeger en nu

Een ander evenement dat diep geankerd ligt in de cultuur van Agde en de maritieme tradities is het Fête des Pêcheurs (vissersfeest). Deze oude traditie, rond religieuze vieringen en feestelijke evenementen, brengt zeelieden, inwoners en bezoekers samen.

Dit feest wordt traditiegetrouw elk jaar begin juli gehouden. Het is een écht feest met muziek, spelletjes en zeeproducten. Het is ook een moment van gebed en overdenking waarbij vissers de bescherming van Saint-Pierre vragen. Op zondag, na de mis van Saint-Pierre, is de stoet van boten die eer betonen aan verloren gegane zeelieden het mooiste en meest indrukwekkende moment van deze viering.

Het Museum Jules Baudou van Agde, een centrum over lokale geschiedenis

Als u alles wilt weten over de tradities en folklore van Agde, neem dan een kijkje bij het museum van kunst en volkstradities in Agde. De kostuums, reconstructies van typische interieurs en dagelijkse voorwerpen, maar ook de maritieme geschiedenis en religieuze tradities: het museum vertelt heel het verhaal van de stad.

Petanque: dé zomersport bij uitstek

Er wordt gezegd dat jeu-de-boules uitgevonden werd in Gallië. De jeu-de-boules ballen waren eerst van klei of van steen, toen van hout en uiteindelijk van staal. Maar, na het jeu-de-boules uit de Middeleeuwen was de gouden eeuw van dit spel hoogstwaarschijnlijk de Renaissance, net als voor het bilboquet en het “jeu de paume” (wat later het tennis wordt).

Tegenwoordig is jeu-de-boules in de schaduw van plataanbomen, na het aperitief, een uiterst gewaardeerde traditie en sinds 2005 een erkende sport.

Tamburello, een middeleeuwse sport

Bij deze oude balsport uit de Middeleeuwen spelen twee teams van vijf spelers tegen elkaar. Net als bij het handpalmspel of bij tennis moeten de spelers de bal naar het veld van de tegenspeler slaan. Het punten tellen is hetzelfde als bij het handpalmspel (of bij tennis), dat wil zeggen: 15, 30, 45 en game.

Cazouls d’Hérault is een van de weinige dorpen in de Languedoc waar nog tamburello wordt gespeeld. Het dorp telt twee banen van 80 m lang en 18 m breed.

Totemdieren, symbolen van onze dorpen

Totems in de Languedoc? Jazeker! Processies van reuzendieren zijn grotendeels ontstaan tijdens de Middeleeuwen. Ze maken deel uit van carnavals- en patroonsfeesten, diep geankerde tradities in Zuid-Frankrijk en dan vooral in de Languedoc, maar ook in Spanje en België.

Deze “totemdieren”, reuzendieren gemaakt van een houten karkas bedekt met canvas, komen uit legendes of een verhaal uit de geschiedenis van de stad. De dragers in de dieren laten ze volgens specifieke rituelen bewegen, op het geluid van piccolofluiten, hobo’s en tamboerijnen.

De meeste dorpen in de Val d’Hérault hebben een eigen totemdier. Samen vormen ze een enorme beestenboel: de geit van Montagnac, de ezel van Bessan, de hond van Saint-Pons-de-Mauchiens, de modderkruiper van Nizas, de rups van Pinet, de veulens van Pézenas, Saint-Thibéry, Adissan of Vias, enz.

Carnaval

Bij de eerste volle maan van februari (Saint-Blasi) komen “plantenvrouwen en wilde mannen” het naderende einde van de winter aankondigen. Carnavalsreuzen staan symbool voor het sap en de adem van het voorjaar, dat wil zeggen: ondeugende, vrije en onstuimige jeugdigheid. Deze feestelijke periode wordt gekenmerkt door levendige optochten van totems, de fratsen en het oordeel van Prins Carnaval, en traditionele carnavalsdansen.

In 2005 werden het carnaval van Pézenas en zijn Veulen ingeschreven op de lijst van Immaterieel Cultureel erfgoed van UNESCO als onderdeel van de: “processie reuzen en draken van België en Frankrijk”.

Saint-Jean feest

Tijdens de zomerzonnewende roept de heersende zon het beste op (het toppunt van vitaliteit) maar ook het slechtste (droogte). Vuur en water moeten worden verenigd. Het is een moment van bewustwording: over vuur springen om grenzen te overschrijden, nachtzwemmen om eenheid te zegenen en kruiden plukken om gebruik te kunnen maken van natuurlijke medicijnen…

Foto credit: Jean-Claude Meauxsoone – Ville d’Agde – Laurent Uroz – Adobe Stock – Olivier Lebaron – Jaspel
REPRODUCTIE VAN VERBODEN FOTO’S