Tijdens deze wandeling worden al je zintuigen geprikkeld en maak je kennis met de eeuwenoude culinaire tradities uit de stad.
Volg de gids en beleef een aantal smakelijke momenten!
Mmm, lekkere « petits pâtés »!
Deze zoet/hartige specialiteit is sinds de 18e eeuw dé trots van Pézenas. Het is een rolvormig pasteitje met een lichte citroensmaak.
Een echte culinaire specialiteit om te ontdekken
Dit pasteitje werd halverwege de 18e eeuw meegebracht door de Engelse kok van Lord Clive, onderkoning van India, die een tijdje kwam uitrusten in Pézenas. De pasteitjes zijn warm of lauw lekker, met wat sla of bij de borrel. Er wordt een droge of zoete witte wijn bij geschonken.
De pasteitjes zijn makkelijk mee te nemen en zijn twee weken houdbaar in de koelkast.
Een lokale wijntip door blogschrijver Bruno
De pasteitjes uit Pézenas zijn lauwwarm het lekkerst, met een krachtige, fruitige rosé wijn. “Les Poupées Roses” van het Prieuré Saint-Jean de Bébian, een bekend en historisch wijnlandgoed uit de Languedoc, heeft een frisse smaak van grapefruit, citroen, aardbei en een klein beetje kruiden. Een verkwikkende dorstlesser voor bij het zoete en kruidige pasteitje. Ideaal als aperitiefje!
Leuke adresjes om deze specialiteit te proeven.
- Dominique ALARY
9, rue Saint Jean – 34120 Pézenas – Tel.+33 (0)4 67 98 13 12 - M. PERCHERON
41, cours Jean Jaurès – 34120 Pézenas – Tel. +33 (0)4 67 98 13 32 - Dominique CAZENAVE – Le petit Scapin – www.petitpatedepezenas.com
15, avenue Camille Guérin – 34120 Pézenas – Tel. +33 (0)4 67 98 92 47 – e-mail - Maison LALLEMAND
19, rue des Chevaliers Saint-Jean et 41, avenue de Verdun (Le Pétrin d’Augustin)
34120 Pézenas – Tel.+33 (0)4 67 98 81 98 – +33 (0)4 67 35 14 78 - Confiserie QUATREFAGES
3, rue Conti – 34120 Pézenas – Tel.+33 (0)4 67 98 16 29
Mmm, de « croustade » uit Bessan!
Al meer dan 100 jaar wordt in Bessan de bekende « croustade » gemaakt. Dit bladerdeegtaartje bestaat uit pure chocolade, een beetje citroen en walnoten.
Om je vingers bij af te likken!
De « croustade » werd uitgevonden door huisvrouwen die ‘s avonds de oven van de bakker uit het dorp gebruikten om het taartje te bakken.
Een lokale wijntip door blogschrijver Bruno
Pierre Quinonero, een bekende wijnboer uit de streek, maakt in Caux een heerlijke likeurwijn, de “Bruixas” van Domaine de La Garance. Deze zoete en complexe wijn past uitstekend bij de croustade, waarvan de verfijnde smaak lekker blijft hangen. Het is een tweede dessert in een glas!
Leuke adresjes om deze specialiteit te proeven.
- Boulangerie Balland (op bestelling)
35 rue de la République – 34550 Bessan – Tel.+33 (0)4 67 00 07 28 - Patrick Bénézech (op bestelling)
19 Grand’rue – 34550 Bessan – Tel.+33 (0)4 67 77 40 51
Mmm, de berlingot snoepjes van Pézenas!
Dit snoepje van gekookte suikersiroop bestaat in diverse smaken: anijs, munt, koffie, citroen, enz. Het snoep kan maandenlang worden bewaard. De Boudet fabriek is de enige plek waar deze snoepjes nog op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Ze zijn bij alle bakkers en kruidenierswinkels van de stad te vinden.
Een zoete legende!
Het is niet bekend waar het snoepje vandaan komt. Het verhaal gaat dat er, waarschijnlijk tijdens de 17e of 18e eeuw op een van de grote markten in de straten van Pézenas, een Afrikaan rondliep in traditionele klederdracht. Hij droeg een plankje op zijn schouder met een enorme reep gekookte suikersiroop die hij langzaam naar zijn hand liet lopen. Hij trok er kleine stukjes af die hij aan passanten verkocht, omringd door kinderen die hem al watertandend aankeken.
Voordat hij weer terugkeerde naar het verre Afrika, gaf hij de banketbakker die hem in huis had gehaald en hem zijn gereedschap had geleend zijn geheime recept, om hem te bedanken.
Een lokale wijntip door blogschrijver Bruno
Een wijntip geven om bij snoep te drinken is iets waar ik me graag aan waag. Om de mond te spoelen van al deze aroma’s van fruit en specerijen kies ik dan ook graag voor een plaatselijke rosé met bubbels. “L’Année Bulleuse” van Philippe Richy Domaine Stella-Nova in Caux is een natuurlijke bubbelwijn. De intense rosé-smaak, fijne bubbels en zurige frisheid brengen de suiker van de Berlingot snoepjes in balans. Een prettige combinatie!
Eén adres om deze specialiteit te proeven!
- Berlingot makerij, Confiserie Boudet
Winkel : 5, place Gambetta – 34120 Pézenas – Tel.+33 (0)4 67 90 76 05
Snoepmakerij: Chemin de Saint-Christol – Tel.+33 (0)4 67 98 16 32 – Fax +33 (0)4 67 90 75 00 – e-mail
lesberlingotsdepezenas.com
Mmm, de zoete ui uit Lézignan!
De oorsprong van de ui is niet helemaal duidelijk maar het kweken ervan dateert ten minste uit het begin van de 17e eeuw. De zoete ui is herkenbaar aan zijn platte en langwerpige vorm. De naam zegt het al: het is een zoete ui, dus lekker om rauw of in een salade te eten. De zoete ui prikt de ogen niet bij het opensnijden!
Heerlijk en goed voor je gezondheid!
Plinius de Oudere noemde deze moestuinplant in zijn Naturalis Historia al een bron van gezondheid en lang leven. De ui, calorie-arm en rijk aan vitamine C, bevat talloze mineralen en sporenelementen voor een goede weerstand en heeft een antioxidatieve werking.
Wanneer de je ui rauw eet, merk je het beste het effect op je gezondheid!
Een lokale wijntip door blogschrijver Bruno
Uien uit Lézignan zijn lekker in een hartige taart en dan vooral licht gekarameliseerd en bedekt met een beetje mulfilet uit de Middellandse Zee. De beste wijn hierbij: een droge witte wijn van een zeldzame druif: de witte carignan. De “Lune Blanche” van Domaine Le Conte des Floris in Pézenas is een bekende witte wijn uit Zuid-Frankrijk. Deze rijke en complexe wijn is uniek en heerlijk gerijpt. De mineraliteit en kracht van deze wijn passen uitstekend bij een rijk en culinair gerecht.
Leuke adresjes om deze specialiteit te proeven!
De druiven voor deze wijn worden van juni tot augustus geoogst. De wijn is te vinden op de markten of bij verkooppunten rondom Lézignan, langs de hoofdweg.
Tijdens het eerste weekend van juli wordt er een speciaal uienfeest georganiseerd (markt met streekproducten, specialiteiten op basis van ui, activiteiten)
Mmm, vijgen uit Nézignan!
Sinds Frans I van Frankrijk, en misschien zelfs daarvoor al, was Nézignan al de hoofdstad van de vijgenteelt. Een experimentele boomgaard en een arboretum bieden nu meer dan 80 variëteiten van deze edele boom.
Vijgen zijn erg gezond!
Eigenschappen van de vijg: goed voor de spijsvertering, werkt laxerend, remineraliserend, en ontstekingsremmend. Vijgen zijn al sinds de Oudheid bekend. Vijgen zijn zacht, vol van smaak, min of meer zoet naar gelang de rijpomstandigheden, het aantal zonne-uren en de variëteit. Je eet ze gekookt of rauw, als dessert of bij vlees.
Een lokale wijntip door blogschrijver Bruno
Bij deze fruitsoort met diverse aroma’s is een ronde rode wijn met zwarte grenache druiven het lekkerst. De “Solera Lulu”wijn die door Cathy Do wordt gemaakt in Montagnac Domaine de Campaucels biedt een verfijnde smaak van kersen, pruimen, pure chocolade en… vijgen!
Eén adres om deze lokale specialiteit te proeven!
- Boulangerie Aux Délices de l’Evêque
13 avenue d’Agde – 34120 Nézignan l’Evêque – Tel.+33 (0)4 67 09 35 50
Mmm, gevulde mosselen uit Agde!
« Gevulde mosselen is een specialiteit om heerlijk van te genieten… * »
Wist je dat er elk jaar in het meer van Thau zo’n 3000 ton aan mosselen wordt gekweekt? Mosselen zijn rauw of gekookt lekker, met een wijnsausje, van de barbecue of gevuld (voor de wat grotere mosselen).
Ieder zijn vulling!
Sommige koks gebruiken worstdeeg met brood gedoopt in warme melk, paneermeel of een beetje verse room, met kruiden, knoflook en peterselie, om de vulling op smaak te brengen.
Tip van de kok: open de rauwe mosselen boven een kom door de sluitspier los te snijden en de schelp heel te laten.
Een lokale wijntip door blogschrijver Bruno
Ik raad je aan om hierbij een wijn te drinken van een druivensoort uit de streek: de piquepoul. De “Bréchallune” wijn, een Picpoul-de-Pinet van Domaine La Croix Gratiot in Montagnac, krijgt met deze druivensoort uit de Languedoc een zachte smaak, naast de natuurlijke frisheid. Heerlijk bij alle producten uit de Middellandse Zee. Anaïs Ricôme maakt deze wijn op een levendige en smaakvolle manier.
Leuke adresjes om deze specialiteit te proeven.
Gevulde mosselen staan op de menukaart van talloze restaurants maar doen ook mee met de wereldkampioenschappen Gevulde Mosselen uit Agde die door de « Confrérie des farceurs en farceuses des Pays d’Agde » (vereniging van mosselvullers) bij de oude haven van Cap d’Agde worden gehouden.
In 2017 waren de winnaars van deze wedstrijd het restaurant Millésim in Cap d’Agde (wereldkampioen) en restaurant Le Floride in Cap d’Agde (vice wereldkampioen)
*Fragment uit de lofdicht van de Confrérie des Farceurs et des farceuses d’Agde, geschreven door Antoine Catanzano
Meer weten over wijn en spijs combinaties
Wie is Bruno? Bruno Stirnemann is geen sommelier of kok, hij is wetenschapper. Deze voormalige scheikundige houdt van experimenteren, en probeert erachter te komen hoe er een goede combinatie kan ontstaan tussen wijn en spijs. Daarom is hij gaan koken om dit te ontdekken. Bruno deelt graag zijn passie. Hij organiseert speciale thema-maaltijden over wijn en spijs combinaties, rondleidingen door wijngaarden en kookworkshops. Vanwege zijn ervaring en kennis hebben wij hem gevraagd om ons tips te geven over de lokale wijnen die onze culinaire specialiteiten het beste tot hun recht laten komen.
Les Accords de Bruno – 4, Place Fontaine Vedel – 34120 Pézenas – e-mail– Tel.: +33 (0)6 60 17 41 55